Ökad konkurrens kan försämra servicen
30 apotek har öppnats i ett område där det inte fanns något tidigare.

Ökad konkurrens kan försämra servicen

Antalet apotek har ökat kraftigt men medborgarnas närhet till apoteken har inte ökat i motsvarande mån, konstaterar Vårdanalys i en rapport.

1 apr 2014, kl 10:38
0

Det har öppnats många apotek efter omregleringen konstaterar Myndigheten för Vårdanalys i en ny rapport. Rapporten behandlar förutom apoteksomregleringen även vårdvalet och vårdgarantin ur ett tillgänglighetsperspektiv.
Och totalt sett, för en bred majoritet av Sveriges befolkning, har tillgängligheten till apotek och vård förbättrats är forskarnas analys.

Antalet apotek har till exempel ökat med 40 procent sedan omregleringen och öppettiderna har blivit betydligt längre. Men samtidigt som den fysiska tillgängligheten ökat för de flesta, finns orosmoln som Vårdanalys pekar på i sin rapport, som till exempel glesbygden, där framtiden också för apoteksombuden är oviss.

Myndighetens slutsats är att även om antalet apotek ökat kraftigt av reformen har inte befolkningens närhet till apotek ökat i motsvarande mån, eftersom de flesta nyetableringar skett i närheten av andra apotek. Av de 368 apotek som öppnats efter omregleringen har 30 stycken öppnat i ett område där det tidigare inte fanns något apotek. Ett skäl till det är, enligt Vårdanalys, att handelsmarginalen inte utformats för att styra apoteksmarknaden mot ökad tillgänglighet.

Det ökade konkurrenstrycket kan leda till att servicen på apoteken blir sämre, varnar Vårdanalys, samtidigt som myndigheten pekar på att missnöjda kunder har möjlighet att välja konkurrenten.

Risken framstår därför som högre att apoteken istället väljer att tänja på reglerna i förhållande till det allmänna, varnar myndigheten. Till exempel genom att expediera små förpackningar läkemedel eftersom marginalen är högre för två små än för en stor förpackning. En annan väg för apoteken är att vara frikostiga med apotekskryssen när man inte har en förpackning i lager. Det ökar samhällets kostnad men kunden kan lämna apoteket med sitt läkemedel utan att behöva stå för hela kostnaden själv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng