Annons

Nytt sällskap ska bevaka apotekares intressen

Många apotekare kände sig trampade på tårna när regeringen inte kräver
apotekarkompetens på ansvariga poster på apoteken efter omregleringen.
Nu har några av dem bildat föreningen Apotekarsällskapet för att
lättare kunna driva sina frågor.

26 jan 2009, kl 15:17
2

Det var i augusti som ett antal apotekare i Stockholm och Uppsala beslöt sig för att bilda ett nätverk för att mer samlat kunna driva aktuella frågor. Det som först och främst förde dem samman var frågan om deras profession.

Enligt Rejeutredningen som blev klar under våren 2008, skulle det inte krävas apotekarkompetens för att bli läkemedelsansvarig på apotek efter omregleringen. Något som gäller också i regeringens lagrådsremiss.
– Nu har vi tagit ytterligare ett steg och bildat en förening för att underlätta diskussioner med bland annat politiker och myndigheter, säger Hanna Gyllensten, ordförande i det nybildade Apotekarsällskapet.

Hon är koordinator för apotekarprogrammet vid Sahlgrenska akademien i Göteborg och tillsammans med åtta andra apotekare ingår hon i föreningens styrelse som hade sitt första möte för några veckor sedan. Det ursprungliga nätverket har omkring 200 medlemmar och Hanna Gyllensten tror att Apotekarsällskapet kommer att ha minst lika många. Föreningens ändamål är bland annat att verka för apotekares professionella intressen, främja kompetensen och verka för en god läkemedelsanvändning. Högt på agendan står frågan om apotekarkompetensen.
– Det är lustigt att regeringen säger att det inte skulle finnas tillräckligt med apotekare för att fylla posterna när det samtidigt är många apotekare som flyttat till Norge eftersom de inte fått arbete här, säger Hanna Gyllensten.

En tillfällig brist på apotekare kan lösas med övergångslösningar menar hon, men som det är nu blir signalerna att en apotekarutbildning inte är nödvändig.

Andra frågor som Apotekarsällskapet kommer att driva är den om ersättning för tjänster som rådgivning på apoteken. Det finns ännu inget förslag om hur den ersättningen ska genomföras vilket oroar egenföretagare enligt Hanna Gyllensten.
– Om det enda sättet att tjäna pengar på är att sälja läkemedel kommer det enbart att gynna de stora kedjorna, enskilda apoteksägare behöver kunna tjäna pengar på andra tjänster.

Redan i början av februari har de sitt första möte med TLV och förhoppningen är att inleda diskussioner med flera av de aktörer som kommer att verka på en omreglerad apoteksmarknad.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer