Nytt nummer av Läkemedelsvärlden ute nu

Nytt nummer av Läkemedelsvärlden ute nu

I nummer ett av Läkemedelsvärlden som når våra prenumeranter i dagarna kan du bland annat läsa om:

6 nov 2008, kl 17:39
0

Monopolets sista timmar

Göran Hägglund är fortfarande övertygad. Sverige blir ett bättre land utan ett apoteksmonopol. Så långt har han också stöd av många. Men regeringens plan för hur det ska gå till har skapat klyftor, både politiskt och mellan aktörer. Med bara ett halvår kvar handlar allt om att gå vinnande ur kampen om läkemedelskronan.

Omdiskuterad rusning efter statiner

Ska större delen av den vuxna befolkningen behandlas med statiner? Den uppfattningen kan man få om man läst rubriker under hösten 2008 som hyllar resultaten av den så kallade Jupiter-studien. Men tolkningen stöter på motstånd.

EU ändrar definitionen på biverkan

I framtiden ska alla oönskade reaktioner av ett läkemedel räknas som biverkan, oavsett om patienten tagit rätt dos eller inte. Det är ett av EU-kommissionens lagförslag för att höja säkerheten.

X om Y: Per Holgersson om tullens ojämna kamp mot förfalskade läkemedel

Mitt bland förfalskade DVD-spelare, mobiltelefoner och t-shirts ska Tullverkets tjänstemän fånga upp potentiellt livsfarliga kopior av läkemedel. I dagsläget är uppmärksam personal på Posten deras skarpaste vapen.

Spänt läge kring KOL

En halv miljon svenskar har diagnosen KOL. De senaste årens forskning delar upp Sveriges läkare i två läger – de som anser att industrin hetsat fram en felaktig läkemedelsanvändning och de som tycker att primärvården snålar med behandlingen.

Reportage: Patienter ska bli proffs

Patienter har alltid varit en förutsättning för kliniska prövningar. Men nu startar ett unikt projekt där även deras åsikter ska fångas upp. Med hjälp av patienterna vill forskare göra svensk klinisk forskning mer konkurrenskraftig.

Kunskapsakuten om Migrän

Migrän är en sjukdom i gränslandet mellan egenvård och läkarledd behandling. Idag finns både starka NSAID och triptaner receptfritt. Samtidigt är behovet av professionell hjälp stor för att till exempel upptäcka migränliknande smärta som faktiskt inte är migrän.