Nytt medel mot svår benskörhet lanseras

Idag börjar lanseringen av ett nytt läkemedel för behandling av osteoporos. Till skillnad mot de tidigare läkemedlen som främst hindrar nedbrytningen av benen stimulerar det nya medlet återuppbyggnaden

4 nov 2003, kl 11:45
0

Det läkemedel som idag lanseras ska användas för behandling av patienter som har en svår osteoporos.
Forsteo som säljs av företaget Eli Lilly är det första i en ny grupp av läkemedel mot sjukdomen. Det är ett benbildande medel som används för att göra skelettet starkare och minska risken för brott på ryggradens kotor, men det har inte visat sig signifikant reducera höftfrakturer.

Det nya läkemedlets aktiva substans heter teriparatid och är en syntetisk version av det kroppsegna bisköldkörtelhormonet.
Läkemedlet ska injiceras. Drygt 80 procent av en grupp försökspersoner uppgav minst en biverkan, bland de vanligaste var yrsel, huvudvärk och illamående.
Patienter som tar läkemedlet uppmanas ta det försiktigt med bilkörning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng