Nytt malariavaccin effektivt

Ett experimentellt malariavaccin har med framgång testats på en liten grupp människor. Men metoden för att ta fram vaccinet är dyr och komplicerad.

9 aug 2013, kl 09:37
0

Annons

I en pilotstudie har amerikanska forskare undersökt säkerhet och effektivitet av malariavaccinetkandidaten PfSPZ. Studien är publicerad i Science. Vaccinkandidaten är utvecklat på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare vaccin. Det består av levande, men försvagade malariaparasiter, sporozoiter. Parasiterna har försvagats genom strålning. Vaccinet injiceras intravenöst.

I fas I-studien, som genomfördes på ett NIH kliniskt center i USA, deltog 57 vuxna patienter mellan 18 och 45 som inte tidigare haft malaria. 40 patienter fick mellan två till sex doser av vaccinet, medan de 17 i kontrollgruppen inte fick något vaccin. Patienterna observerades i sju dagar efter vaccination, och inga allvarliga biverkningar rapporterades.

Patienterna i studien blev sedan utsatta för fem bett av en mygga bärandes på malariaparasiten Plasmodium falciparium, samma stam som vaccinet togs från. Resultaten visade att de som fått många doser hade ett bättre skydd mot malaria. Av de som fick det högsta antalet doser utvecklade 3 av 15 malaria, jämfört med 16 av 17 i den lägre doseringsgruppen. Av de som inte fick något vaccin blev nästan alla smittade av malaria. 

De som diagnosticerades med malaria fick behandling tills de var fria från infektionen.

Resultaten är lovande, men vaccinet är dyrt och komplicerat att framställa och därför är det osäkert om vaccinet skulle kunna användas i stor skala.

Det finns ett 20-tal malariavaccinkandidater under utveckling just nu. GSKs kandidat RTS,S har nått längst. RTS,S har i studier visat att det skyddade en tredjedel av de vaccinerade. Men tidigare i år kom nedslående resultat som visar att effekten av vaccinet avtar snabbt över tid. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng