Apotekstjänst förskott kan vara konkurrensbrott

Apotekstjänst får en akut förskottsbetalning på 25 miljoner kronor. En betalning som kan vara konkurrensbrott.

9 aug 2013, kl 08:13
1

Annons

Apotekstjänst tog i maj över leveransen av dosläkemedel i Västra Götalandsregionen och i Region Halland. Totalt rör det sig om omkring 45 000 patienter som får sina läkemedel via dem i de båda landstingen. Tre månader efter påbörjat uppdrag tvingas regionerna att göra en akut förskottsbetalning på 25 miljoner kronor för att rädda företaget som hamnat i likviditetsproblem.

Enligt Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland var det ett enkelt beslut.
– Det finns så klart mycket att diskutera i detta men vi har 37 000 patienter som berörs av detta och vi kan inte riskera att de inte får sina mediciner i tid, säger han.

Apotekstjänst ägare Gerard Veersteg säger till Sveriges Radio att pengabristen beror på att de båda regionerna inte köpt så mycket läkemedel som de sagt. Men detta tillbakavisar Gert-Inge Andersson.
– Vi gjorde en uppskattning om vilka volymer vi skulle köpa och det blev bara runt häften av det. Men det fanns inga löften i anbudshandlingarna om att vi skulle köpa mer än vi behöver.

Att regionerna ger en stor förskottsbetalning kan dessutom visa sig vara ett konkurrensbrott. Eftersom detta inte är något som ingår i det avtal som Apotekstjänst vunnit upphandlingen med. 
– Vi ska titta på detta och gör sedan en bedömning om det är något vi ska gå vidare med och granska, säger Magnus Ehn, processråd på Konkurrensverket.

Han säger att i vissa speciella fall, till exempel om en privat dosleverantör skulle gå i konkurs, kan det vara okej med en direktupphandling för att vinna tid. Detta om region eller landsting hamnat i en oförutsedd knipa.

Enligt Gert-Inge Andersson skulle det behövas ett alternativ B i upphandlingar som gäller så pass viktiga saker som läkemedel och han har gett regiondirektören i uppdrag att utreda hur detta skulle kunna gå till.
– Det är klart att jag känner besvikelse över att företaget inte kunnat leva upp till avtalet. Men nu har de fått en andra chans och jag har förtroende för att det kommer att gå bra.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hur kan det vara konkurrensbrott att inom ett upphandlat avtal förskottsbetala leveranser? Man kan ha åsikter om huruvida upphandlingen gått rätt till eller om anbudet varit bedrägligt – men i ett fastställt avtal är det väl upp till kunden att avgöra om man är villig att göra en förskottsbetalning.
    Jag får mina hyresavier 2 ggr om året – är det ett konkurrensbrott att betala alla 6 samma månad?
    Turerna kring offentlig upphandling blir bara mer och mer bizarra…

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng