Dromedarer kan ligga bakom ny smitta

Dromedarer kan vara bärare av det nya coronaviruset MERS-CoV. Men hur de smittar människor är fortfarande okänt.

9 aug 2013, kl 10:42
0

Foto: iStockphoto

Sedan drygt ett år har 94 personer smittats av det nya coronaviruset MERS-CoV, varav 46 avlidit. Majoriteten av de smittade har varit i Saudiarabien och närliggande länder. Viruset har smittat mellan människor, även om de flesta fall varit genom direktkontakt med djur. Men forskarna har inte vetat vilka djur som bär på smittan.

En studie publicerad i Lancet Infectious Diseases antyder nu att det kan vara dromedarer som bär på viruset. Ett internationellt forskarlag tog blodtester från dromedarer, får, getter och kor i Oman, Spanien, Chile och Nederländerna. När blodet testades visade det sig att samtliga dromedarer i Oman och 14 procent av de testade dromedarerna i Spanien bar på antikroppar mot MERS-CoV. Inga av de andra djuren hade sådana antikroppar i blodet.

Forskarna menar att det troligtvis är MERS-CoV eller ett närbesläktat virus som infekterat dromedarerna. Ett definitivt bevis skulle vara att isolera viruset från ett infekterat djur. Forskarna vet ännu inte hur viruset smittar människor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng