Annons

Nytt läkemedel mot pulmonell hypertension

Ventavis (iloprost) har godkänts av EMEA för behandling av pulmonell hypertension.

29 sep 2003, kl 18:31
0

Annons

Ventavis (iloprost) har godkänts av EMEA för behandling av pulmonell hypertension.

– Ventavis inandas via en nebulisator. Kliniska studier har visat att läkemedlet ökar patientens fysiska kapacitet och lindrar symptomen, säger Karin Held, produktchef för iloprost på Schering Nordiska, i ett pressmeddelande.

För behandling av pulmonell hypertension måste iloprost administreras sex till nio gånger dagligen. För den andra godkända indikationen, svår kronisk perifer cirkulationsinsufficiens, isfunderas preparatet direkt i blodet.

Pulmonell hypertension är en svår men sällsynt sjukdom. Patienten lider av högt blodtryck i lungkretsloppet vilket gör det svårare att ta upp syret ur blodet. Patienter med pulmonell hypertension dör i genomsnitt inom cirka tre år utan behandling efter att de fått diagnosen och då vanligtvis av hjärtproblem som följd av sjukdomen.

Ventavis kommer att lanseras i de första länderna under 2003 och beräknas vara tillgängligt på den skandinaviska marknaden i januari 2004.

Ännu finns ingen värdering av läkemedlet på Läkemedelsverkets hemsida, eller på EMEA:s hemsida. Läkemedelsvärlden återkomer med dessa uppgifter.