Annons
Nytt klartecken för nässpray mot depression

Nytt klartecken för nässpray mot depression

EMA rekommenderar att esketaminsprayen Spravato även ska få sättas in i psykiatriska akutsituationer.

14 dec 2020, kl 10:42
0

Annons

Nässprayen Spravato (esketamin) blev i fjol godkänd av EU-kommissionen som tredje linjens behandling av svårbehandlad depression hos vuxna. Läkemedlet ökar frisättningen av signalsubstansen glutamat i hjärnan. Indikationen i det ursprungliga godkännandet var behandling i kombination med ett annat antidepressivt läkemedel av patienter som inte svarat på minst två andra behandlingar.

Spravato i akutlägen

Nu rekommenderar den vetenskapliga expertkommittén CHMP hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA att indikationen för Spravato ska utvidgas. Enligt rekommendationen ska nässprayen även kunna sättas in som akut korttidsbehandling. Detta för att snabbt dämpa självmordstankar och andra allvarliga depressiva symtom. Rekommendationen gäller vuxna patienter som tar orala antidepressiva läkemedel och är inne i en moderat till svår episod av depression.

Bakgrunden är att esketamin visat sig ha en betydligt snabbare antidepressiv effekt än SSRI och andra äldre läkemedel mot depression. CHMP:s rekommendation baseras på en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad fas III-studie. Studien visade en snabb minskning av depressiva symtom registrerades så snart som fyra timmar efter den första dosen av Spravato. Det finns dock inte data som också visar att läkemedlet minskar självmordsrisken.

Begränsad svensk användning

I Sverige har Spravato i dag en begränsad användning. Den aktiva substansen esketamin är kemiskt besläktad med narkosmedlet ketamin och är narkotikaklassad. Läkemedlet har förts in i Socialstyrelsens riktlinjer för depressionsbehandling, men med budskapet att esketamin kan erbjudas i undantagsfall. Då i så fall som tillägg till andra antidepressiva läkemedel vid terapiresistent depression. Och NT-rådet, regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier, har rekommenderat att vården ska pröva minst fyra andra behandlingsalternativ före Spravato.

Dessutom har Läkemedelsverket infört begränsningar som innebär att privatpersoner inte själva kan hämta ut läkemedlet på apotek. Riskerna för missbruk och biverkningar anses för stora för det. Spravato får därför endast förskrivas av läkare med specialistkompetens i psykiatri och då som rekvisitionsläkemedel till en vårdinrättning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng