Annons

Nytt försök med nationellt vaccinköp

Landstingen gör ett nytt försök att upphandla HPV-vaccinet nationellt.

18 apr 2011, kl 13:18
0

Under maj månad räknar landstingen med att en ny anbudsförfrågan ska gå ut. Rullar allt på utan överklaganden skulle flickorna kunna börja vaccineras under oktober månad, tror Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting. Ett år senare än den tidigare planeringen.

Det upphandlade
vaccinet ska användas dels för att vaccinera alla flickor födda efter den första januari 1999 i skolan, men också för att erbjuda äldre flickor gratis vaccinering.

När landstingsdirektörerna
träffades i slutet av förra veckan diskuterades också andra lösningar, men en ny nationell upphandling ansågs vara det som trots allt skulle vara det snabbaste och juridiskt riktigaste sättet.
-Det var en diskussion om att landstingen eventuellt skulle göra egna upphandlingar, om risken för överklaganden skulle minska, men man landade i det här beslutet, säger Bo Claesson.

En diskussion
har också varit hur Gardasils kondylomskydd ska värderas. Om detta uttalar sig inte landstingsdirektörerna utan gav den expertgrupp som är knuten till upphandlingen att göra den värderingen

En tidigare
upphandling, som i mars 2010 vanns av GlaxoSmithKline AB som säljer Cervarix, överklagades av Sanofi Pasteur MSD som säljer Gardasil. Resultatet blev att upphandlingen ogiltigförklarades då avtalstidens längd i avtalet kunde förlängas vid särskilda skäl som kammarrätten, men inte länsrätten, bedömde som ogiltiga.