Annons
Klart med slutdatum för Alvedon 665

Klart med slutdatum för Alvedon 665

EU-kommissionen har fattat det slutgiltiga beslutet om indragningen. Nu uppmanas patienter och förskrivare att planera övergång till alternativ behandling.

22 feb 2018, kl 11:53
0

Annons

Paracetamol med modifierad frisättning, i Sverige under produktnamnet Alvedon 665, ska som Läkemedelsvärlden.se rapporterat om tidigare dras tillbaka från marknaden.

Nu har EU-kommissionen fattat det sista formella beslutet i frågan och i Sverige stoppas försäljningen av läkemedlet från och med den 1 juni, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Myndigheten har tidigare aviserat att indragningen kunde vara aktuell redan i april, men har nu alltså uppdaterat informationen.

Fram till och med den 31 maj kommer Alvedon 665 att kunna förskrivas som vanligt, lämnas ut inom sjukvården och expedieras på apotek. Från och med den 1 juni är det dock inte möjligt och Läkemedelsverket uppmanar patienter med aktuella recept att få nya recept på alternativ behandling så snart som möjligt.

Anledningen till indragningen är svårigheter att hantera överdoseringar med läkemedlet. Beslutet är bindande och ska genomföras i samtliga länder inom EU.

Övriga läkemedel med paracetamol påverkas inte av beslutet.