Nytt antibiotikum mot resistenta bakterier

FDA har godkänt Avycas som är ett nytt antibiotikum som verkar mot resistenta bakterier.

2 mar 2015, kl 08:32
0

Det nya antibiotikumet är en kombination av det befintliga cefalosporinpreparatet ceftazidim och avibactam, vilket är en ny betalaktamashämmare som gör resistenta bakterier behandlingsbara.

Actavis fick tillgång till läkemedlet i samband med att bolaget köpte upp Forest som utvecklat preparatet tillsammans med Astrazeneca.

Avycaz kan användas mot komplicerade mag-och tarminfektioner och då i kombination med metronidazol. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har även godkänt preparatet för komplicerade urinvägsinfektioner inkluderande infektioner i njurarna.

Läkemedlet är det femte antibiotikan som getts beteckningen “Qualified Infectious Disease Product”, QIDP. Beteckningen har tagits fram av FDS och ges till antibakteriella läkemedel som kan användas för att behandla allvarliga och livshotande infektioner. Beteckningen innebär en snabbare handläggning. Dessutom får man vid ett godkännande fem extra år att behålla ensamrätten på marknaden för preparatet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng