Nya riktlinjer för hjärtsjukvård
Foto: iStockphoto

Nya riktlinjer för hjärtsjukvård

Socialstyrelsen kom i dag med nya nationella riktlinjer för hjärtsjukvård. Rapporten innehåller rekommendationer om diagnostik, behandling och rehabilitering.

21 okt 2015, kl 14:06
0

Annons

Behandling av blodpropp som stoppar blodflödet i ett kranskärl åtgärdas vanligtvis med ballongvidgning och insättning av metallnät, PCI, men också med blodproppslösande läkemedel, trombolys. Om PCI kan göras inom rimlig tid är det den primära behandlingen, men i annat fall bör trombolys ges inom en halvtimme efter EKG. I stora delar av landet är det i dag möjligt att erbjuda PCI i rimlig tid, men enligt den nya rekommendationen kan organisationen behöva ses över där det inte är möjligt att erbjuda PCI inom 120 minuter.

Personer med förmaksflimmer och förhöjd risk för hjärtinfarkt bör, enligt rekommendationerna, erbjudas antikoagulationsbehandling med apixaban, dabigatran, rivaroxaban eller warfarin. Dock bör inte personer med förmaksflimmer, utan riskfaktorer, behandlas med antikoagulantia. Vidare menar Socialstyrelsen att acetylsalicylsyra, vid förmaksflimmer och förhöjd risk för stroke, inte ska ges. Detta eftersom åtgärden har sämre effekt än behandling med apixaban, dabigatran, rivaroxaban eller warfarin.

Riktlinjerna är en revidering av tidigare nationella riktlinjer för hjärtsjukvård från 2008 och 2011.

I samband med nya riktlinjer för hjärtsjukvården släpper Socialstyrelsen i dag även nya målnivåer för indikatorer. Sedan tidigare finns fem nationella målnivåer och nu kompletteras dem till att bli totalt tolv målnivåer för hjärtsjukvården.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng