Nya upptäckter kan bidra till botemedel mot hiv

Ett nyframtaget protein skulle kunna bidra till botemedel mot hiv-infektion.

21 okt 2015, kl 11:09
0

Lagret av långlivade, latenta, hiv-infekterade celler, som kan börja tillverka viruset när anti-hiv-läkemedel slutar tas skulle kunna tömmas av proteinet.

Det är forskare vid amerikanska hälsomyndigheten, NIH, som har tagit fram proteinet som väcker vilande immunceller som är infekterade med hiv och underlättar till att cellerna förstörs.

I laboratoriestudier visade forskarna att proteinet, som kallas VRC07-aCD3, triggade aktiveringen och dödandet av latenta hiv-infekterade celler. Det visades när T-hjälpar-cellerna togs från patienter med antiretroviral behandling och sedan odlades i labb med patienternas egna T-mördar-celler.

Forskarna hittade även en version av proteinet, anpassat för apor. Det visade sig vara säkert och tolererades väl när apor med motsvarande hiv-infektion med antiretroviral behandling, fick det.

Nu måste studier göras på djur och människor för att fastställa bärkraften av metoden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng