Annons
Nya råd för TBE-vaccinering av äldre

Nya råd för TBE-vaccinering av äldre

Riktlinjerna för TBE-vaccinering har ändrats. Personer som fyllt 60 år
när de påbörjar vaccinationen bör ta tre doser i snabb följd för att
stärka skyddet.

21 apr 2010, kl 10:18
2

De som fyllt 60 år när de påbörjar sin vaccination mot fästingburen encefalit, TBE bör stärka sin grundvaccinering med en tredje dos. Rådet är att ta den två månader efter att man tagit den andra dosen, enligt nya riktlinjer från Smittskyddet, för att stärka grundimmuniseringen.
? Skälet är att bland de som får vaccinationsgenombrott, alltså insjuknar trots att de vaccinerat sig är de över 60 helt dominerande, även om vi sett vaccinationsgenombrott i alla åldrar, säger Mona Insulander smittskyddssjuksköterska i Stockholms läns landsting.

De förändrade riktlinjerna är en följd av en svensk studie, nyligen publicerad i tidskriften Vaccine, där man följt upp 27 upptäckta fall av vaccinationsgenombrott.

Genom att ge en tredje dos redan två månader efter den andra dosen tror man sig stärka skyddet hos äldre.
? Sedan fortsätter man vaccinationsprogrammet som vanligt. Men för att fullfölja grundvaccineringen är det viktigt att den fjärde dosen, som ska 6-12 månader efter de tre första tas i god till inför kommande den kommande fästingsäsongen, säger Mona Insulander.

Enligt tidigare riktlinjer kan den tredje dosen ges nio till tolv månader efter den andra dosen. Den rekommendationen gäller fortfarande, om man inte fyllt 60 alltså.

Cirka 200 personer insjuknar varje år i Sverige i TBE. De flesta tillfrisknar helt, men cirka tio procent får förlamningar och drygt en tredjedel får andra långdragna besvär. Vaccinering ingår inte i högkostnadsskyddet.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Om man är äldre = 76 år följt hittills gällande rekomendationer om två täta vaccinationer 13/5-09, 5/6-09 och den tredje 18/3-10
    har man några rekommendationer hur man skall förbättra skyddet ytterligare????

  2. “Skälet är att bland de som får”
    Rätta till riktig svenska:
    “Skälet är att bland dem som får”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng