Annons

Nya kol- och diabetesläkemedel godkända

Astrazenecas kol-behandling Duaklir Genuair och Lillys diabetes typ II läkemedel Trulicity har båda blivit godkända i EU under veckan.

27 nov 2014, kl 09:10
0

Annons

Från bolaget Almirall som Astrazeneca köpte tidigare i år kommer kombinationspreparatet mot kol som nu godkänts av EU-kommissionen. Inhalationsläkemedlet Duaklir Genuair innehåller den tidigare godkända substansen aklidinium (Eklira) som är en långverkande muskarinanatagonist, Dessutom ingår en långverkande betaagonist, formoterol.

Lilly har också fått Trulicity godkänt mot diabetes typ-2. Läkemedlet, dulaglutid, är en glukagon-lik peptid-1 receptoragonist och tas som en injektion en gång per vecka genom en penninjektor. Trulicity är indicerat som en del i en kombinationsbehandling eller som monopreparat då metformin inte är lämpligt.

Även en hivmedicin har godkänts i EU under veckan. Janssens kombinationstablett Rezolsta. Tabletten innehåller den sedan tidigare använda substansen darunavir ihop med den nyare förstärkarsubstansen cobicistat. Behandling tas ihop med ytterligare något hivpreparat.