Nya idéer för behandling av tarmsjukdom

En doktorand vid Umeå universitet är ny behandling av ulcerös kolit på spåren.

26 mar 2009, kl 12:22
0

De signalämnen som doktoranden Maria Jönsson studerat i sin avhandling har betydelse för sjukdomen ulcerös kolit. I sin avhandling visar hon att flera av dem produceras lokalt i tarmvävnaden, vilket ger underlag för nya behandlingar för tarmsjukdomen.

Tidigare har
man trott att signalämnena enbart tillförs via nerver och inflammationsceller. Men Maria Jönsson visar att det finns en produktion av signalämnen lokalt i tarmens ytskikt, epitelet.

Hennes studier
visar också på ett samband mellan nivåerna av signalämnen i blodet och i tarmen samt graden av tarmskada vid ulcerös kolit. Hos de med sjukdomen är nivåerna av dessa substanser högre i både blod och tarm jämfört med hos friska. Avhandlingen visar också på ett samband mellan antalet receptorer för vissa signalämnen och graden av tarmskada. Fynden kan få betydelse för nya behandlingsstrategier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng