Annons

Nya etiska regler för Lifs medlemmar

Lif vill införa etiska regler för hur dess medlemmar får umgås med
politiker. Förslaget omfattar bland annat regler när en politiker
bjudits in som föredragshållare.

28 mar 2012, kl 12:14
0

Annons

Lif har sedan tidigare etiska regler för umgänget mellan läkemedelsföretag och hälso- och sjukvårdspersonal, samt mellan läkemedelsföretag och intresseorganisationer. Nu vill man införa etiska regler för möten med politiker.

Förslaget omfattar regler för konsultation och uppdrag, inbjudan till sammankomster, måltider, kostnader och ersättningar. Läkemedelsföretagen får till exempel inte ersätta en politiker för tjänster, men får bjudas in som föredragshållare eller till sammankomster. Företagen får inte ge någon ersättning för detta, och inte heller bekosta resor, logi eller konferensavgifter. Gåvor eller kampanjbidrag är inte heller tillåtna enligt förslaget.

– Lif och dess medlemsföretag vill vara trovärdiga diskussionspartners med samhällets olika beslutsfattare inom sjukvården. Branschens etiska regelverk, som har utvecklats under en följd av år, åtnjuter respekt i omvärlden och vi vill nu komplettera de nuvarande etiska reglerna med ett avsnitt om branschens samverkan med politiker, säger Anders Blanck, vd vid Lif, i ett pressmeddelande.

Förslaget är nu ute på en öppen remiss till den 4 april.