Nya cancerläkemedel från blommor

Enligt en ny doktorsavhandling från Farmacevtiska fakulteten vid Uppsala universitet finns tumörhämmande substanser i viol, fingerborgsblomma, näckros och mistel.

19 apr 2005, kl 16:14
0

Petra Lindholm har i sin avhandling undersökt över 100 olika växter och har med hjälp av cytotoxisk testning på både cancercellinjer och patientprover gjort intressanta fynd.

Genom ett noga planerat urval av växter baserat på deras systematiska och evolutionära släktskap har hon försäkrat sig om en stor bredd med avseende på biologisk och därigenom kemisk diversitet.

– Vi har isolerat tumörhämmande substanser från fingerborgsblomma, viol, näckros och mistel. Mycket tyder på att dessa bekämpar tumörceller via andra verkningsmekanismer än de läkemedel som används idag, säger Petra Lindholm.

Förhoppningen är att dessa upptäckter kan ligga till grund för nya läkemedel. fredag den 22 april försvarar Petra Lindholm sin avhandling vid Uppsala universitet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng