Ny metod effektiviserar cellgift

Cancerceller som blivit okänsliga för det ofta använda cellgiftet cisplatin kan genom blockering av kaliumjonupptaget med hjälp av läkemedel åter göras känsliga för cellgiftet. Det visar Britta Andersson i en avhandling vid Umeå universitet. Hon har visat att den digitalisliknande drogen ouabain kunde blockera upptaget av kaliumjoner och svampmedlet amfotericin B stimulera utflödet av kaliumjoner […]

18 apr 2007, kl 17:23
0

Annons

Cancerceller som blivit okänsliga för det ofta använda cellgiftet cisplatin kan genom blockering av kaliumjonupptaget med hjälp av läkemedel åter göras känsliga för cellgiftet. Det visar Britta Andersson i en avhandling vid Umeå universitet.
Hon har visat att den digitalisliknande drogen ouabain kunde blockera upptaget av kaliumjoner och svampmedlet amfotericin B stimulera utflödet av kaliumjoner hos cisplatinkänsliga celler. På sikt kan därför läkemedel som påverkar cancercellers kaliumjonbalans förbättra effekten av dagens cellgifter är en av slutsatserna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng