Ny kombination av blodtrycksmedel effektfull

En kombination av ACE-hämmare och kalciumflödeshämmare är mer effektivt
än kombination av ACE-hämmare och diuretika. Det visar siffror från en
amerikansk-skandinavisk studie som publiceras i New England Journal of
Medicine. 

4 dec 2008, kl 12:27
1

I studien ingick drygt 10 700 patienter från över 500 studiecentra i Norden och USA med högt blodtryck och med en hög risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Samtliga deltagare fick en ACE-hämmare, benazepril, som grundmedicin. Sedan lottades halva gruppen att dessutom få antingen kalciumhämmaren amplodipin eller det urindrivande hydroklortiazid.

Resultaten är en del av den så kallade Accomplish-studien och presenterades på den årliga vetenskapliga kongressen ACC (American College of Cardiology). Efter tre år avbröts studien i förtid eftersom kombinationen med amplodipin visade sig minskade risken för att drabbas av allvarliga hjärthändelser med 20 procent jämfört med kombinationen med hydroklortiazid.

I Sverige är kombinationen mellan ACE-hämmare och diuretika den gängse behandlingsformen och de nya resultaten kan komma att påverka rekommendationerna.
– Det är inga kontroversiella preparat eller kombinationer det handlar om så det är rimligt att resultaten kommer att påverka behandlingen av svenska patienter. Både ACE-hämmare, kalciumhämmare och diuretika är läkemedel som använts länge och som vi känner till väl, säger Per Tornvall vid Hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och ordförande i Svenska Cardiologföreningen.

Den ACE-hämmare som ingick i studien, benazepril, marknadsförs inte i Sverige men det finns flera preparat med liknande verkningsmekanismer. Här används ofta enalapril, lisinopril och ramipril. Per Tornvall menar att resultaten troligen är desamma med dessa preparat.

Patienterna i studien var alla 60 år eller äldre med ett systoliskt blodtryck på 160 mmHg eller över, eller som tidigare behandlats med en eller fler blodtrycksänkande läkemedel. Dessutom skulle alla patienter ha kardiovaskulära problem eller njursjukdom eller annan organskada.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Generellt finns alltid svårigheter att överföra resultat från en substans till en annan av samma “klass”. Både i DN resp LmV kommenterar intervjuade kardiologer att de tror (uttryck ungefär som så) att effekten sannolikt också skulle uppstå med andra kända ACE-hämmare. Vilken illa underbyggd slutsats! Önsketänkande? Så här långt har studien väckt stort intresse, men kan inte alls användas för praxis, benazepril finns t.ex. inte på svenska marknaden.

    Totalmortalitet påverkades inte. Vill man titta på fler siffror i undergrupper kan man lätt se att den uträknade effekten inte är signifikant för kvinnor, endast män.