Kliniska prövningar med läkemedel mot ALS

Det svenska bioteknikföretaget Neuronova har fått klartecken från
belgiska läkemedelsmyndigheten att pröva ytterligare en
läkemedelskandidat på patienter med ALS. Preparatet innehåller ett
protein som hoppas kunna ge patienterna ökad muskelstyrka.

4 dec 2008, kl 11:53
0

I november fick Neuronova ett ja från Svenska Läkemedelsverket om att inleda försök på människa med en läkemedelskandidat sNN0031 mot Parkinsons. Nu är det substansen sNN0029 som företaget fått klarttecken av den belgiska motsvarigheten att testa. Preparatet innehåller tillväxtfaktorn VEGF som har visat ge en ökad muskelstyrka och längre överlevnad i djurmodeller av ALS. Hos patienter med ALS är produktionen av VEGF störd vilket kan betyda att en tillsatts av ämnet bromsar sjukdomsförloppet.

Den första studien som nu inleds kommer att undersöka vilka eventuella biverkningar sNN0029 ger upphov till. Preparatet kommer att administreras till patienterna via en implanterad läkemedelspump och en kateter.

 Båda Neuronovas kandidater bygger på läkemedelsinducerad nybildning av nervceller, terapeutisk neurogenes, i den vuxna hjärnan. sNN0031 innehåller proteinet PDGF-BB som i djurmodeller av Parkinsons sjukdom har visat kunna återställa nervceller när det getts till djurens hjärnor under två veckor.

I somras minskade företaget sin verksamhet och sade upp 12 personer för att kunna satsa på de två substanserna som nu går ut i klinisk prövning.
–   Vi är glada att kunna inleda en klinisk utvärdering av vår läkemedelskandidat som vi på sikt hoppas kunna ge ökad överlevnad hos patienter med ALS, sade Markus Jerling, medicinsk chef på Neuronova i ett pressmeddelande från företaget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng