Annons
Ny dansk avtalsmodell ger fast pris på nya läkemedel
Foto: Istock

Ny dansk avtalsmodell ger fast pris på nya läkemedel

Danska patienter med cystisk fibros garanteras de senaste läkemedlen till ett fast pris under minst fyra år.

3 okt 2018, kl 16:00
0

Annons

Det amerikanska läkemedelsföretaget Vertex utvecklar läkemedel mot cystisk fibros och tillverkar bland annat Orkambi ((ivakaftor och lumakaftor), som nyligen släpptes in i det svenska förmånssystemet.  Nu har Vertex tecknat en ny typ av avtal med den danska hälso- och sjukvårdens gemensamma inköpsorganisation, Amgros.

Amgros kallar i ett pressmeddelande avtalet för ”banbrytande”. Målet med förhandlingarna har varit att se till att de cirka 500 danska patienterna med cystisk fibros garanteras de nyaste läkemedlen till en rimlig kostnad för vården. Amgros skriver att det för närvarande bara är Vertex som har läkemedel som kan behandla orsakerna till cystisk fibros.

Det nya med avtalet är att parterna kommit överens om ett fast årligt pris, oavsett hur många patienter som behandlas. För denna fasta kostnad ska Vertex ge danska patienter tillgång till både befintliga och kommande läkemedel mot cystisk fibros. Avtalet gäller under fyra år och innehåller en option på förlängning.

Hur mycket avtalet är värt framgår inte, men Amgros styrelseordförande Per Larsen säger i pressmeddelandet att han är glad över att förhandlingarna ledde till en betydande reduktion av kostnaden för de aktuella läkemedlen. Han framhåller också fördelarna med en kostnad som ligger fast i några år framåt.

– Det betyder mycket att vi i regionerna nu får en något mer förutsägbar budget på ett område med höga utgifter.