Ny adhd-behandling för vuxna

Vuxna svenskar med adhd får nu tillgång till en ny behandling genom Elvanse Vuxen.

5 mar 2015, kl 12:02
0

Bolaget Shire har gått en annan väg för att lansera sitt adhd-preparat till vuxna. Genom en decentraliserad godkännandeprocess användes Storbritannien som referensland och när preparatet blev godkänt där gäller godkännandet även Sverige och Danmark. Proceduren gör att läkemedlet klassas som ett nytt preparat trots att det innehåller samma substans som Elvanse för barn gör som varit godkänt sedan 2013.

Godkännandet grundar sig på fyra fas III-studier och Elvanse Vuxen är godkänt i USA under namnet Vyvanse sedan 2007.

Läkemedlet består av lisdexamfetamindimesylat, som gradvis omvandlas till den aktiva substansen dexamfetamin i kroppen. Aktiveringen av läkemedlet går långsamt vilket gör att medicinen har effekt under 14 timmar och doseringen är en kapsel om dagen. Biverkningarna motsvarar de som centralstimulerande medel ger som nedsatt aptit, sömnstörningar, muntorrhet och huvudvärk.

Elvanse Vuxen är inte indicerat för alla vuxna patienter med adhd. Först ska patienten bedömas enligt ett flertal kriterier som patientprofil, tidigare behandlingar och risk för felanvändning och missbruk. Behandlingen ska dessutom ske under överinseende av en specialist på beteendestörningar och patienten ska kliniskt bedömas ha adhd av minst måttlig svårighetsgrad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng