Annons

Nu finns cancerläkemedel för hundar

Oasmia Pharmaceuticals har lyckats ta fram ett cancerläkemedel som fungerar på hundar.

26 mar 2007, kl 13:45
0

Det nya läkemedlet utvärderas av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och hittills har de hunnit testa substanen på 33 hundar med metastaseranade cancer av olika former. Resultaten från fas II-studien visar att 67 procent av hundarna svarade på behandlingen, hur många som blev helt friska är för tidigt att säga enligt företaget.  
– Jag blev mycket förvånad när jag först såg resultaten, men det är så många hundar med samma sorts cancer som svarat på behandlingen att det definitivt inte kan vara slumpen, säger Henrik von Euler som är veterinär och en av forskarna som utvärderat läkemedlet vid Sveriges lantbruksuniversiet, SLU. 


Paclical består av det starkt cytostatiska substansen paklitaxel som redan finns godkänt som humanläkemedel under namnet Taxol. Problemet med paklitaxel är att det måste lösas upp i en olja som ger mycket kraftiga biverkningar. Men företaget Oasmia har tagit fram en ny formulering där substansen istället löses upp i ett retinoidderivat, alltså samma ämne som det fettlösliga vitamin A.
– Hundarna fick inte några andra biverkningar än de som kommer från själva cytostatikat, och där får man som vanligt försöka ställa in dosen så bra som möjligt, säger Henrik von Euler.


Resultaten presenterades på den veterinäronkologiska konferensen ESVONC i Cambridge i helgen. Och enligt Henrik von Euler var mottagandet mycket positivt.
– Många kollegor undrade var de kunde få tag på läkemedlet, men det finns ju inte ännu.


Nu ska gruppen gå vidare med en fas III-studie på ett antal olika kliniska centra, bland annat ett i USA. Företaget hoppas kunna registera cancerläkemedelet för hund under 2008, därefter hoppas de att medlet ska utvecklas för andra cancerformer på hund och katt. Paclical utvecklas också parallellt för människor.