NOTISER

Oralt amoxicillin effektivt vid svår lunginflammation I en studie på 1 702 barn i åldern tre till 59 månader som behandlades vid olika hjälpstationer i Afrika, Asien och Sydamerika utvärderades behandlingen av svår lunginflammation. Den visar att oralt amoxicillin var lika bra som injicerat penicillin. Dessutom hade amoxicillin flera fördelar genom att det är lättare […]

19 okt 2004, kl 11:11
0

Annons

Oralt amoxicillin effektivt vid svår lunginflammation
I en studie på 1 702 barn i åldern tre till 59 månader som behandlades vid olika hjälpstationer i Afrika, Asien och Sydamerika utvärderades behandlingen av svår lunginflammation.
Den visar att oralt amoxicillin var lika bra som injicerat penicillin. Dessutom hade amoxicillin flera fördelar genom att det är lättare att administrera, att man kan undvika risken för infektioner som överförs via injektionsnålar samt att vården blir billigare.
Lancet 2004;364:1141-48

Leptinnivåer höga vid barnastma
Nivåer av leptin, ett ämne som är involverat i kroppens fettomsättning, är högre hos barn med nyligen diagnosticerad astma. Det visar en ny studie av forskare vid universitetet i Diyarbakir, Turkiet. I studien såg man också att leptinnivåerna sjönk efter behandling med steroider.
Forskarna vet inte om de höga leptinnivåerna beror på den underliggande inflammationen som orsakar astma eller om det helt enkelt beror på en allmänt ökad stress som orsakas av astman.
Annals of Allergy, Asthma and Immunology, september 2004

Nytt sätt att angripa gulsotsvirus
I en avhandling av Sara Flodell vid Umeå universitet beskrivs ett nytt tänkbart
sätt att behandla infektion orsakad av hepatit B-virus genom att angripa virusets möjlighet att föröka sig.
I avhandlingen bestäms strukturen på virusets så kallade enkapsideringssignal med kärnmagnetisk resonans. Genom att ta fram den tredimensionella strukturen på enkapsideringssignalen ökar kunskapen om viruset och hur det förökar sig i leverceller.
En tänkbar väg
att bekämpa infektionen är att blockera enkapsideringssignalen som krävs för att viruset ska kunna föröka sig.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng