NOTISER

Droger påverkar hjärnan likaOavsett om man röker en cigarett eller använder kokain påverkas vissa nervtrådar i hjärnan på samma sätt. Forskare vid Stanford universitetet i USA har identifierat en viss förändring i hjärnan som är densamma oavsett vad man missbrukar. Alkohol, amfetamin, morfin och nikotin gör samma hjärnceller hypersensibla. I rapporten, som publicerades den 20 […]

17 mar 2003, kl 16:41
0

Annons

Droger påverkar hjärnan lika
Oavsett om man röker en cigarett eller använder kokain påverkas vissa nervtrådar i hjärnan på samma sätt. Forskare vid Stanford universitetet i USA har identifierat en viss förändring i hjärnan som är densamma oavsett vad man missbrukar. Alkohol, amfetamin, morfin och nikotin gör samma hjärnceller hypersensibla.
I rapporten, som publicerades den 20 februari i tidskriften Neuron, hävdar forskarna att även stress orsakar liknande förändringar hos personer som är beroende av någon drog. Det kan förklara varför stress kan bidra till återfall.

Högt blodsocker försämrar minnet
Amerikanska forskare har hittat ännu en anledning till att gå ner i vikt. Högt blodsocker kan bidra till försämrat minne som äldre.
En mindre studie visade att medelålders och äldre personer med högt blodsocker hade mindre hippocampus. Forskarna menar att resultaten är positiva ur den synvinkeln att man kan förebygga sämre minne genom att hålla diet och motionera. Man räknar med att det för varje Alzheimerpatient finns åtta äldre personer som lider av så stora minnesstörningar att det påverkar deras livskvalitet, även om de inte har någon demenssjukdom.

Retinoider för svår barntumör
Vissa retinoider, en sorts A-vitaminer, kan användas för behandling av den svåra cancerformen neuroblastom som främst drabbar små barn. I en avhandling vid Karolinska institutet visas att retinoider kan hämma tillväxten av neuroblastomtumörer in vivo.
Tumörkänslighet, dosering och toxiska biverkningar är viktiga faktorer som avgör om retinoider är användbara mot neuroblastom. Retinoiden Ro 13-6307 kan vara ett alternativ för behandling av sjukdomen i framtiden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng