Annons

NOTISER

Osteoporosmedel vid prostatacancerLäkemedlet klodronat, som vanligen används för att motverka benskörhet, kan också ha effekt när det gäller att förhindra spridning av prostatacancer till benvävnad. I studien ingick 311 män som behandlades med hormonterapi för benmetastaser. Forskarna kunde visa att behandling med natriumklodronat gav en minskning i spridningen till skelettet med 21 procent. Forskarna påpekar […]

19 sep 2003, kl 16:39
0

Osteoporosmedel vid prostatacancer
Läkemedlet klodronat, som vanligen används för att motverka benskörhet, kan också ha effekt när det gäller att förhindra spridning av prostatacancer till benvävnad.
I studien ingick 311 män som behandlades med hormonterapi för benmetastaser. Forskarna kunde visa att behandling med natriumklodronat gav en minskning i spridningen till skelettet med 21 procent. Forskarna påpekar att orala medel inte absorberas så bra och att en annan beredningsform av klodronat kan ha ännu bättre effekt.


Psyket påverkar immunsystemet
De flesta är idag överens om att stress och depression minskar kroppens naturliga förmåga att bekämpa sjukdom. Forskare vid University of Wisconsin, USA, har nu bekräftat det genom att koppla aktivitet i hjärnan

till hur försökspersonernas immunsystem svarar på ett influensavaccin.
De fann ett samband mellan ökad aktivitet i högra främre delen av hjärnbarken, som är kopplad till starka känslor och depression, och lägre nivåer av influensavaccinets antikroppar sex månader senare.


Hormon kopplat till fetma
Forskare i London har identifierat ett peptidhormon, PYY, som minskar aptiten och energiupptaget hos friska försökspersoner.
I en studie fick tolv feta och lika många normalviktiga personer infusioner av PYY eller placebo. Vid mätning av PYY hade normalviktiga försökspersoner 16,9 pikomol per liter och feta 10,2 pikomol. Hormonet minskade också aptiten, när personerna åt lunch två timmar efter infusionen var energiinnehållet cirka 30 procent lägre än när de inte fick PYY.