Nobelpris till mekanism för dygnsrytm

Nobelpris till mekanism för dygnsrytm

UPPDATERAD. Tre pristagare får dela på årets Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av de molekylära mekanismer som styr vår inre klocka.

2 okt 2017, kl 11:39
0

Annons

Jeffrey C. Hall.

Michael W. Young.

Michael Rosbash.

UPPDATERAD. Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin delas lika mellan amerikanerna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för upptäckten av de molekylära mekanismer som styr dygnsrytmen.

Alla levande organismer har en biologisk klocka som anpassar biologin till dygnets förändringar. De tre pristagarna har genom sin forskning kunnat utröna hur denna “inre klocka” fungerar.

De grundläggande studierna är gjorda i bananfluga och en gen som krävs för bananflugans normala dygnsrytm. Nobelpristagarna visade att genen kodar för ett protein som anrikas under natten men bryts ned under dagen. Därefter hittade de flera proteiner som ingår i ett självreglerade urverk hos i stort sett alla flercelliga organismer, inklusive människan.

Den här inre klockan styr vår fysiologi under dygnets olika faser vad gäller till exempel sömn, kroppstemperatur, hormonnivåer och metabolism.

Jeffery C. Hall är 72 år gammal och född i New York. Han doktorerade i genetik vid University of Washington 1971 och har sedan dess varit verksam vid en rad olika amerikanska universitet. Sedan 2002 har han varit knuten till University of Maine.

Michael Rosbash är 73 år och från Kansas City. Han doktorerade 1970 vid Massachusetts Institute of Technology och är sedan 1974 verksam vid Brandels university i Waltham i USA.

Michael W. Young är 68 år och född i Miami. År 1975 doktorerade han vid University of Texas och har sedan 1978 varit verksam vid Rockefeller University i New York.

De tre pristagarna delar lika på prissumman som i år höjts från åtta miljoner kronor till nio miljoner.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

Texten är uppdaterad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng