Annons

Nobelpris i kemi för viktig syntesmetod

Fransmannen Yves Chauvin samt amerikanerna Robert Grubbs och Richard Schrock får årets nobelpris i kemi för utvecklingen av metatesmetoden inom organisk synteskemi. Reaktionen är central i dagens läkemedelsutveckling.

6 okt 2005, kl 11:30
0

Annons

Syntesmetoden, som liknats vid en dans med partnerbyte, är idag en av de viktigaste industriella organisk-kemiska syntesreaktionerna, bland annat inom läkemedelsindustrin.

Yves Chauvin lyckades 1971 förklara hur metatesreaktioner går till i detalj. Richard Schrock fann 1990 den första metallbaserade katalysatorn för metatesreaktioner som fungerade effektivt. Grubbs identifierade senare en ännu bättre katalysator.

Upptäckterna anses vara framsteg för den "gröna kemin", eftersom metatesreaktionen reducerat mängden potentiellt farliga avfallsprodukter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng