Nobelpris för laboration i dator

Tack vare årets två Nobelpristagare i kemi slipper forskare vid universitet och inom läkemedelsindustrin genomföra alla laborationer som de tidigare behövde. Walter Kohn och John A Pople har var för sig utvecklat kvantkemin så att det nu är fullt möjligt att genomföra kemiska laborationer direkt på datorskärmen.Walter Kohn, född 1923 i Wien i Österrike, har […]

19 jul 2002, kl 18:38
0

Tack vare årets två Nobelpristagare i kemi slipper forskare vid universitet och inom läkemedelsindustrin genomföra alla laborationer som de tidigare behövde. Walter Kohn och John A Pople har var för sig utvecklat kvantkemin så att det nu är fullt möjligt att genomföra kemiska laborationer direkt på datorskärmen.
Walter Kohn, född 1923 i Wien i Österrike, har genom sitt teoretiska arbete förenklat den matematik man använder för att beskriva atomernas bindning till varandra. Efter      offentliggörande sa Walter Kohn skämtsamt till den tyska nyhetsbyrån DPA;
? Jag är fysiker, har alla mina examina i fysik och arbetar vid ett fysikinstitut. Och så får jag kemipriset.
John A Pople, född 1925 i Somerset i Storbritannien, har utvecklat hela den kvantkemiska metodiken och skapade redan 1970 datorprogrammet GAUSSIAN som, i sin vidareutvecklade form, fortfarande är det program som används av forskarna.
Inom läkemedelsindustrin har datormodellerna stor betydelse och används bl a för att studera hur potentiella läkemedelsmolekyler samverkar med endogena molekyler som enzym och receptorer.