Nobelpris för laboration i dator

Tack vare årets två Nobelpristagare i kemi slipper forskare vid universitet och inom läkemedelsindustrin genomföra alla laborationer som de tidigare behövde. Walter Kohn och John A Pople har var för sig utvecklat kvantkemin så att det nu är fullt möjligt att genomföra kemiska laborationer direkt på datorskärmen.Walter Kohn, född 1923 i Wien i Österrike, har […]

19 jul 2002, kl 18:38
0

Tack vare årets två Nobelpristagare i kemi slipper forskare vid universitet och inom läkemedelsindustrin genomföra alla laborationer som de tidigare behövde. Walter Kohn och John A Pople har var för sig utvecklat kvantkemin så att det nu är fullt möjligt att genomföra kemiska laborationer direkt på datorskärmen.
Walter Kohn, född 1923 i Wien i Österrike, har genom sitt teoretiska arbete förenklat den matematik man använder för att beskriva atomernas bindning till varandra. Efter      offentliggörande sa Walter Kohn skämtsamt till den tyska nyhetsbyrån DPA;
? Jag är fysiker, har alla mina examina i fysik och arbetar vid ett fysikinstitut. Och så får jag kemipriset.
John A Pople, född 1925 i Somerset i Storbritannien, har utvecklat hela den kvantkemiska metodiken och skapade redan 1970 datorprogrammet GAUSSIAN som, i sin vidareutvecklade form, fortfarande är det program som används av forskarna.
Inom läkemedelsindustrin har datormodellerna stor betydelse och används bl a för att studera hur potentiella läkemedelsmolekyler samverkar med endogena molekyler som enzym och receptorer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng