NICE vill inte bedöma bredare samhällsnytta

Den brittiska regeringens förslag att NICE ska utvärdera nya läkemedels bredare nytta, avvisas av den brittiska motsvarigheten till TLV.

28 jan 2014, kl 12:50
0

Den brittiska regeringen vill att NICE i sin bedömning av nya läkemedel ska ta ett bredare grepp på en behandlings samhällsnytta.

WSB, wider societal benefit, är ett mått på i vilken utsträckning människor med en sjukdom konsumerar eller producerar resurser.
NICE, motsvarigheten till TLV i Sverige, avvisar förslaget och i en rapport hävdar man att den bedömning som görs utifrån det här måttet oundvikligen kommer att ta hänsyn till patientens ålder. NICE kommer inte tillåta att ålder blir en faktor som har betydelse för om en behandling ska rekommenderas eller inte, skriver man enligt Pharma Times i sitt svar på regeringens förslag.

Istället har NICE lagt fram ett eget förslag som bygger på vad man kallar bredare samhällseffekter. Med den metoden kalkylerar man inte med människors konsumtion eller produktion, utan bedömer istället människors sämre möjligheter att bidra till samhället på grund av sin sjukdom.
Under februari och några månader framåt ska eventuella förändringar i NICE bedömning av nya läkemedel diskuteras och utredas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng