NICE tveksamma till sofosbuvir

I Storbritannien hörs tveksamma röster till att rekommendera ny behandling för hepatit C.

18 jun 2014, kl 09:17
0

I ett första utkast till riktlinjer säger sig NICE, en motsvarighet till Socialstyrelsen, inte vara beredda att rekommendera Sovaldi, sofosbuvir, trots läkemedlets bevisat goda effekt.

Representanter för NICE medger också, enligt PharmaTimes, att tillgängliga studier visar att sofosbuvir är en effektiv behandling för kronisk hepatit C hos vissa patienter. Men det saknas säkra fakta för att behandlingen har effekt för olika undergrupper och en stor osäkerhet i den evidens som presenterats, enligt NICE. NICE har därför begärt in ytterligare information från tillverkaren innan man beslutar om sofosbuvir är en kostnadseffektiv användning av resurserna.

Beslutet från NICE mottogs med viss förvåning eftersom NHS, National Health Institute i England i våras godkände subventionering av Sovaldi i England och Wales för patienter som annars riskerar att avlida eller behöver en levertransplantation. I Skottland är subventionen, enligt PharmatTimes, betydligt restriktivare.

Läkemedlet godkändes tidigare i år av EMA men diskussionerna om behandlingen pågår i hela Europa, främst på grund av det höga priset.I Sverige kostar en 12-veckors behandling cirka 360 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng