NEJM läckte negativ studie till företag

Flera veckor innan en mycket negativ studie om
diabetesläkemedlet Avandia publicerades fick företaget Glaxosmithkline läsa
den. Det gjorde dem väl förberedda på kritiken och personen som läckte studien
till företaget är nu i blåsväder.

31 jan 2008, kl 13:02
0

Det är den konkurrerande tidskriften Nature som avslöjat att
en medarbetare på New England Journal of Medicine, NEJM, skickade en kritisk studie om
Avandia (rosiglitazon) till företaget flera veckor innan publiceringen.
Forskaren var en av dem som granskande artikeln för tidskriften, och eftersom allt
forskningsmaterial är under strikt embargo fram till dess att det publiceras
får han inte sprida resultatet till någon.

Den aktuella studien som publicerades den 21 maj 2007 var
mycket negativ och visade att de patienter som behandlades med
Avandia hade en förhöjd risk med 43 procent att drabbas av hjärtinfarkt. Eftersom
företaget fick ta del av studien i förväg hann de förbereda sig på kritiken och
var snabba med att avfärda studien genom att starkt kritisera dess metod. Och
bara två veckor senare hade de en egen studie publicerad, också i NEJM, som
refererade till maj-studien och som motbevisade de första resultaten.Trots det resulterade den kritiska artikeln i maj-numret av
NEJM i att rosiglitazon har granskats och försetts med varningstexter i både
USA och Europa.

Den forskare som skickade studien till Glaxosmithkline,
Steven Haffner vid universitetet i Texas, säger att han inte vet varför han
skickade artikeln. Han hade sedan tidigare kontakt med företaget och medverkat
i en klinisk prövning, men han förnekar att han fått någon ekonomisk ersättning
för att ha skickat artikeln till företaget.

NEJM vill inte kommentera Haffners beteende, men säger till
Nature att personer som bryter mot tystnadsplikten under utvärderingen inte får
fortsätta att arbeta för tidskriften. Förra året stängde NEJM av en annan
forskare på grund av ett brutet embargo.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng