Naturlig COX-2 hämmare funnen

Enzymet cyklooxygenas (COX) som spelar en central roll i prostaglandinsyntesen finns i två former. COX-1 tros stå för produktion av skyddande prostacykliner och prostaglandiner i magslemhinnan medan COX-2 anses vara involverad i lokala inflammatoriska processer.Ursolsyra extraherad från vanliga groblad (Plantago major, L.) är den första, naturligt förekommande, COX-2-selektiva hämmaren som hittills hittats. Therese Ringbom har […]

19 jul 2002, kl 19:55
0

Annons

Enzymet cyklooxygenas (COX) som spelar en central roll i prostaglandinsyntesen finns i två former. COX-1 tros stå för produktion av skyddande prostacykliner och prostaglandiner i magslemhinnan medan COX-2 anses vara involverad i lokala inflammatoriska processer.
Ursolsyra extraherad från vanliga groblad (Plantago major, L.) är den första, naturligt förekommande, COX-2-selektiva hämmaren som hittills hittats. Therese Ringbom har tillsammans med medarbetare vid avdelningen för farmakognosi vid Uppsala universitet extraherat fram ursolsyran som har en COX-2/COX-1-kvot på 0,6.