Barn dosjusterar sig själva

Trots att barn och vuxna är så olika i bl a storlek kan man ge dem samma dos inhalerade steroider och få ungefär samma blodkoncentration hos både det lilla barnet och den stora vuxna. Barnen dosjusterar sig nämligen själva har Lars Thorsson, klinisk prövningsledare vid Astra Draco i Lund, upptäckt.Genom att barnens strupe och svalg […]

19 jul 2002, kl 19:54
0

Trots att barn och vuxna är så olika i bl a storlek kan man ge dem samma dos inhalerade steroider och få ungefär samma blodkoncentration hos både det lilla barnet och den stora vuxna. Barnen dosjusterar sig nämligen själva har Lars Thorsson, klinisk prövningsledare vid Astra Draco i Lund, upptäckt.
Genom att barnens strupe och svalg är betydligt trängre fungerar det som ett filter och en större del av den inhalerade dosen fastnar där och når aldrig lungorna. Det gör att den inhalerade vuxendosen motsvarar ungefär en barndos i lungorna.
Undersökningen är utförd på barn 2-3 år, 4-6 år samt vuxna med budesonid 2×200 mg i Turbuhaler. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng