Naturdoktor erkänner spetsade naturmedel

Mannen bakom naturpreparatet Fortodol, Kurt Donsbach, har nu erkänt brott i en pågående rättsprocess i USA. Det svenska naturmedelsföretaget Hela Pharma har dock inga planer på att säga upp samarbetet med Donsbach.

7 feb 2011, kl 11:56
0

I början av 2009 gick Läkemedelsverket ut med en kraftig varning för kosttillskottet Fortodol eftersom det visat sig innehålla läkemedelssubstansen nimesulid som kan leda till allvarlig leverpåverkan och dödsfall.

Företaget polisanmäldes
av Läkemedelsverket, men förundersökningen lades ned då det inte gick att bevisa att Hela Pharma skulle ha känt till att produkten var förgiftad. Till Radio Skaraborg säger åklagaren Karin Lundström-Kron att hon inte kunde föra fallet vidare eftersom de kontroller som den här typen av företag är skyldiga att göra inte visar mycket.
I USA har nu den här affären tagit en ny vändning sedan Fortodols upphovsman. Kurt Donsbach erkänt att han preparerat naturmedel med nimesulid, det ämne som hittades i Fortodol.
Det påverkar dock inte den svenska rättsprocessen.
? Den förundersökningen går ju ut på vilket ansvar Hela Pharma i Sverige har, inte vad den som tillverkat preparatet i USA gjort, säger åklagaren Karin Lundström-Kron till Radio Skaraborg.

Även om Hela Pharma
numer producerar kosttillskottet i Sverige, utan nimesulid,och säljer det under namnet Fortodol S så säljer man andra av Kurt Donsbach produkter och man har enligt marknadschefen inga planer på att sluta med det.
? Även om han har sagt sig skyldig så är det fortfarande en tolkningsfråga. Det är viktigt att vänta på domen, säger hon till Radio Skaraborg.