Nationell upphandling gav lägre pris

Det nationella barnvaccinationsprogrammet ska på försök upphandlas på nationell nivå.

23 apr 2013, kl 10:06
0

– Effektiviteten i prisbilden fick sig en knäck. Så sammanfattade Thomas Idermark erfarenheterna av att nationellt upphandla särläkemedel för behandling av Gauchers sjukdom på Läkemedelsmarknadens möte om offentlig upphandling inom läkemedelsområdet. 

Thomas Idermark, vd för Sveriges Kommuners och Landstings inköpscentral Kommentus och medlem i SKL:s styrgrupp för projektet ELIS gav sin syn på upphandlingssverige och en inblick i hur långt SKL kommit i sitt arbete för en bättre samordning mellan landstingen.
På en fråga från publiken om man funderat över om inte också patienter skulle få rätt att överpröva upphandlingsbeslut, kommenterade Thomas Idermark:
– Då skulle i alla fall jag byta bransch, det skulle bli ett fullständigt haveri, menade han.
Redan idag har det juridiska spelet när det gäller överprövningar gått över styr enligt honom och han välkomnade upphandlingsutredningens försök att nsom han beskrev det "styra upp debatten".
 
Vad Thomas Idermark mer konkret menade med att prisbilden fått sig en knäck ville han inte precisera. Men ett resultat är 15 procents lägre pris än tidigare, enligt tillgänglig information.
Den nationella upphandlingen av läkemedel mot Gauchers sjukdom var det första testet för att se om och hur landstingen ska kunna göra gemensamma upphandlingar. Upphandlingsprojektet ingår i ELIS, Effektivare läkemedelsupphandling i samverkan.
Vilka erfarenheter man hittills dragit av en samordnad nationell upphandling var Thomas Iderberg också förtegen om.
– Nu testar vi olika sätt, några slutsatser drar vi inte än.
Nästa test är att göra en nationell upphandling av det nationella barnvaccinationsprogrammet. Den processen har startat och ett avtal beräknas vara klart i höst.
Vilka andra upphandlingar av vilka läkemedel som kan komma i fråga inom ramen för upphandlingsprojektet tittar man på.
 
På en fråga om inte nationella upphandlingar innebär en risk för att konkurrensen mellan företag minskar och priserna därmed ökar, pekade Thomas Idermark mot Danmark där upphandlingarna är nationella och omförhandlas vart fjärde år.
– Det har pressat priserna oerhört, hävdade Thomas Iderberg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng