"Naivt av regeringen att tro att man kommer undan"

Regeringen gav vid dagens möte inte handeln något hopp om att man frivilligt kommer att öppna för försäljning av receptfria läkemedel i handeln.

3 jun 2005, kl 16:10
0

Annons

Regeringen deklarerade idag att man inom tre till fem veckor ska ändra reglerna för apoteksmonopolet så att man lever upp till EU:s dom. I höst ska man tillsätta en utredning för att göra en djupare analys.


Från handelns sida är man mycket besvikna efter dagens möte med regeringen.


? Men regeringen är naiv om den tror att man kommer undan så här enkelt. Våra medlemsföretag är vana vid risktagande och att testa gränser för att nå kommersiella fördelar, säger Thomas Svaton, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Enligt honom är det inte osannolikt att någon större aktör börjar sälja receptfria läkemedel i någon form om domen mot Hanner i tingsrätten blir friande, eller om den läggs ned.

? Isåfall måste vi ta fram någon typ av branschvägledning i brist på laglig reglering, säger Thomas Svaton.

? Vi är däremot ingen attackorganisation så vi kommer inte att uppmana företagen att göra något om det blir en friande dom.

? Vår tolkning av domen kvarstår och är knivskarp, och blir ännu mer tydlig när Hanner frias. Det finns inget lagligt stöd för att fälla honom.

– Men om han mot förmodan skulle bli fälld har vi haft fel och kommer också att tala om det, säger Thomas Svaton.

? Vi kommer nu i första hand att låta frågan gå tillbaka till Svensk Handels och Svensk Dagligvaruhandels styrelser, säger Cecilia Giertta, presschef på Svensk Handel.

? Vi hoppas nu att åklagaren agerar så snabbt som möjligt, det vill säga antingen att han lägger ned åtalet, eller så att vi får en tingsrättsdom före sommaren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng