Annons

MSD satsar stort och brett

MSD satsar både på nya substanser och på nya indikationer för gamla substanser. Sex nya läkemedel ska lanseras fram till 2006.

22 jan 2003, kl 13:03
0

Annons

I skuggan av storsäljande simvastatin har MSD under de senaste sex åren lanserat 17 nya läkemedel och vacciner, varav 16 är nya substanser. Fram till 2006 räknar företaget med att lansera, eller ansöka om godkännande för, ytterligare sex nya läkemedel.


Uppföljaren till simvastatin, ezetimibe, lanseras i Sverige under 2003 (se LMV 10/02) och Eva Lilienberg, avdelningschef för registrering och medicinsk information, tror starkt på den.


? Ja, eftersom dagens alternativ vid sidan av statinerna är behäftade med rätt mycket biverkningar och inte så mycket effekt. Ezetimibe ensamt eller i kombination med en statin ger extra effekt men inte så mycket biverkningar.


Preparatet lanserades nyligen i USA och i Tyskland. MSD räknar med att skicka in en ansökan till FDA för en kombinationstablett med simvastatin under slutet av 2003.


Eva Lilienberg är också positiv till MK 767, en diabetesdrog som ökar insulinkänsligheten men som också har effekt på lipider hos patienter med typ 2-diabetes.


? De flesta patienter som har diabetes dör av hjärtkärlsjukdomar. Därför är det utmärkt med en drog med två angreppspunkter.


MK 767 ligger för närvarande i fas III, verkar på PPAR-receptorn och ger HDL-kolesterolökning, triglyceridsänkning, LDL-minskning samt sänker halten fria fettsyror.


Fas II-studier är klara och har visat ?substantiella effekter? enligt företaget. Astrazeneca och andra företag har liknande preparat på gång.


? Men jag kan inte kommentera om den är lika effektiv som Zocord, vad gäller förmåga att sänka kolesterolnivåer. Det är för tidigt, säger Eva Lilienberg.


MSD har länge setts som ett hjärtkärlföretag, men har i dag viktiga läkemedel även inom benskörhet, astma, antibiotika, hiv, smärta och inflammation. På sikt kan cancer, Alzheimers sjukdom och obesitas tillkomma.


Inom CNS-området arbetar MSD i fas III med en NK1-receptorantagonist mot substans P för behandling av illamående och kräkningar vid cellgiftsterapi (CINV) och för depression. Substansen, som kallas aprepitant, ska snabbgranskas av amerikanska FDA för behandling av illamående.


? Jag tror att det är för att man ser ett stort behov hos cancerpatienter. De mår så dåligt under sin cellgiftsbehandling.


Substansen fungerar både i den akuta illamåendefasen på sjukhuset och i den senare fasen som ofta drabbar patienten hemma. Aprepitant ligger också i fas III för depressionsbehandling.


? Vi har även ett vaccin under utveckling mot humant papillomvirus (HPV) i fas III som ur folkhälsosynpunkt är viktigt, säger Tommy Ringart, MSD:s informationschef i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng