Monopol slopas för såväl receptfritt som receptbelagt

I budgetpropositionen tydliggör den nya regeringen sina ambitioner vad gäller apoteksmonopolet ? det ska avvecklas. Budgeten ger dock inga omfattande detaljer om hur det ska gå till.

16 okt 2006, kl 17:44
0

Nu bekräftas dock att regeringen inte kommer att nöja sig med att endast tillåta försäljning av receptfria läkemedel i handeln.

I budgetpropositionen klargörs att lagen om handel med läkemedel ska ändras så att det görs möjligt för var och en som beviljas tillstånd av Läkemedelsverket att bedriva detaljhandel med såväl receptfria som receptbelagda läkemedel.

Regeringen framhåller att Sverige är det enda land i OECD-området som har monopol på apoteksverksamheten.

I syfte att garantera en “fortsatt säker och trygg läkemedelsförsörjning samt att öka tillgängligheten, servicegraden och prispressen” har regeringen för avsikt att avskaffa apoteksmonopolet och istället införa nya regler för detaljhandel med läkemedel.

Fler detaljer än så ges inte i budgetpropositionen. Regeringen kommer att återkomma med detaljerade förslag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng