Modafinil kan hjälpa vid skiftarbete

Personer med skiftarbete är ofta svårt sömniga vid nattarbete och har svårt att sova under dagtid. I en studie utvärderade man effekten av det vakenhetshöjande läkemedlet modafinil för att minska sömnigheten. Modafinil är idag endast godkänt för narkolepsi. Resultaten visar att behandling med 200 mg modafinil minskade den extrema sömnigheten hos patienter med skiftarbete och […]

24 aug 2005, kl 15:06
0

Personer med skiftarbete är ofta svårt sömniga vid nattarbete och har svårt att sova under dagtid. I en studie utvärderade man effekten av det vakenhetshöjande läkemedlet modafinil för att minska sömnigheten. Modafinil är idag endast godkänt för narkolepsi.

Resultaten visar att behandling med 200 mg modafinil minskade den extrema sömnigheten hos patienter med skiftarbete och resulterade i en liten men signifikant förbättring i hur personerna utförde sina arbetsuppgifter jämfört med placebo. Studien, som genomfördes under tre månader på 209 patienter, publicerades i NEJM (2005;353:476-486).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng