Minskade kostnader för vanliga läkemedel i USA

För första gången på mycket länge dalade försäljningen av vanliga receptbelagda läkemedel på den amerikanska marknaden.

7 mar 2013, kl 11:37
0

Det handlar om receptbelagda läkemedel för att behandla tillstånd som högt kolesterol och högt blodtryck. Försäljningen för dessa sjönk med 1,5 procent under 2012. Även om det inte är någon stor minskning så är det ett ovanligt trendbrott.

Siffrorna kommer från PMB, Pharmacy benefit managers Express Script och tar upp det som spenderats av den försäkrade elen av den amerikanska befolkningen. Totalt steg kostnaderna före receptbelagda läkemedel med 2,7 procent och den utgjordes av läkemedel för behandling av sjukdomar som hepatit C, cancer och reumatoid artrit.
 
För andra året i rad spenderades
allra mest på diabetesläkemedel och kostnaderna för dessa läkemedel ökade med 11 procent under 2012. Ökningen förklaras främst med högre pris på vissa vanliga insulinpreparat. Läkemedel för att behandla uppmärksamhetsstörningar ökade också, främst för att fler vuxna behandlas.

Kostnaderna för läkemedel för att behandla hepatit C steg enligt rapporten med 33,7 procent vilket är den enskilt största ökningen för en terapiklass. Den förklaras i huvudsak genom två nya läkemedel som introducerades 2011, Victrelis (boceprevir) och Incivo (telaprevir). Ökningen för hepatit C-läkemedel spås öka med32 procent under detta år och ytterligare 56 procent under 2014.

Det konstateras också att patentutgångar för många storsäljande läkemedel har lett till minskade kostnader.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng