Annons

Boehringer Ingelheim överklagar

Domen i det så kallade Pradaxamålet kommer att överklagas av läkemedelsföretaget med stöd av Lif, som anser det vara en principiellt viktig fråga

7 mar 2013, kl 10:28
0

Annons

I den uppmärksammade domen som kom den 18 februari i år konstaterade förvaltningsrätten att det var fel av läkemedelsföretaget Boehringer Ingehleim att lägga ut ett pressmeddelande riktat till journalister på nyhetssajten mynewsdesk.com.

Rätten ansåg att journalister är att betrakta som allmänhet och därför var det fel att lägga ut pressmeddelandet om ett receptbelagt läkemedel.  Boehringer Ingelheim har nu valt att ansöka om prövningsrätt i kammarrätten i Stockholm, något som de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation Lif ställer sig bakom.
– Det här är en principiellt viktig fråga för våra medlemsföretag och vi anser inte att förvaltningsrätten har motiverat sitt beslut ordenligt och inte tagit hänsyn till vår argumentation, säger Jan Ström, kommunikationsdirektör på Lif.

Det var efter att Läkemedelsverket stoppat pressmeddelandet under våren 2011 som Boehringer Ingelheim vände sig till förvaltningsrätten. De gav Läkemedelsverket rätt i att företagen gjort fel.  Jan Ström menar att den springande punkter i målet är om journalister ska betraktas som allmänhet eller inte och att detta bara tas upp svävande.
– Vi menar att journalister inte bör betraktas som allmänhet. Vi vet heller inte vad Läkemedelsverket är ute efter, är det specifika pressmeddelandet som de vänder sig mot eller gäller det bredare. Det är oerhört viktigt för våra medlemsföretag att veta vad som gäller, säger Jan Ström.

Han säger att läkemedelsbranschen har en lång tradition med egna omfattande etiska regelverk och instanser som IGM och NBL.

-Om vi inte vinner kommer förutsättningarna för vårt arbete att förändras och då får vi göra en omfattande analys av hur vi ska förändra det.

Enligt jan Ström har förvaltningsrätten varit för snäv i sin bedömning och inte utrett hela problematiken.
– Just det här pressmeddelandet handlade om ett sänkt pris på ett läkemedel. Börsnoterade företag är skyldiga att informera om saker som påverkar priset på produkter, hur ser man på det? Det finns många frågor som inte besvarats och som vi hoppas att kammarrätten tittar närmare på.
 

Pressmeddelande-målet

  • Boehringer Ingelheim publicerade i maj 2011 ett pressmeddelande på www.mynewsdesk.com om att företaget sökt lägre pris för Pradaxa.
  •  Läkemedelsverket beslutade att förbjuda pressmeddelandet i september. Förbudet var förenat med ett vite om 750 000 kronor. Myndigheten menade att pressmeddelandet var att betrakta som marknadsföring och att det riktade sig till allmänheten, vilket strider mot läkemedelslagen.
  • Läkemedelsföretaget överklagade i oktober 2011 förbudet till förvaltningsrätten i Uppsala.
  •  Den 18 februari 2013 meddelade rätten av man avslår Boehringer Ingelheims överklagande.
  • Förvaltningsrätten gör bedömningen att pressmeddelandet är att betrakta som marknadsföring och att journalister är att betrakta som allmänhet, då de inte i den rollen har förskrivningsrätt eller rätt att lämna ut läkemedel. Förbudet enligt läkemedelslagen anses inte heller strida mot svensk nationell rätt eller EU-rätt.
     
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel Barnsäkert kräver mer än studier
Nästa artikel Minskade kostnader för vanliga läkemedel i USA

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng