Annons

Antidot mot Pradaxa på gång

Pradaxa kan bli den första av nya generationens blodförtunnare som får en antidot.

5 mar 2015, kl 10:31
0

Annons

Blodförtunnaren Pradaxa har i viss mån haft begränsade användningsområden då det hittills saknats en antidot som kan reversera effekten. Detta finns för det vanligaste preparatet, warfarin.

Pradaxa, som innehåller dabigatran, säljs av Boehringer Ingelheim, som också har tagit fram antidoten idarucizumab. Bolaget ansöker nu om ett godkännande för idarucizumab samtidigt i Europa, USA samt Kanada. I EU behandlas ansökan med förtur och i USA har läkemedelsmyndigheten, FDA, gett medlet beteckningen ”breakthrough-designation” vilket kan förkorta ansökningstiden.

Pradaxa motverkar att blodet levrar sig genom att blockera enzymet trombin. Den nya antidoten idarucizumab består av ett antikroppsfragment som motverkar Pradaxas effekt. Blodförtunnaren är godkänd för bland annat för att förebygga stroke vid förmaksflimmer och för att motverka uppkomsten av olika former av blodproppar.

Ansökan för antidoten grundar sig på interimresultat från en pågående fas III-studie. Denna testar substansen på patienter som tar Pradaxa och som behöver häva läkemedlets effekt direkt på grund av något akutingrepp eller vid livshotande blödningar.

Ett godkännande skulle göra Pradaxa till den första av den nya generationens blodproppsförebyggande läkemedel som också har en antidot.

Det pågår ett flertal studier om antidoter även mot blodförtunnarna Xarelto, Eliquis och Brilique.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng