Annons

Minskad vinst för Astrazeneca

Astrazenecas omsättning minskade med 15 procent under förra året. Inte räknar företaget med en förbättring under 2013.

1 feb 2013, kl 11:51
0

Annons

När Astrazeneca presenterade den finansiella rapporten för helåret 2012 redovisade man intäkter på 27 973 miljoner dollar. Det är en minskning med 15 procent. För helåret 2012 redovisas en vinst efter skatt på 8 115 miljoner dollar, vilket kan jämföras med en vinst på 9 942 miljoner dollar för 2011.

Resultatet har påverkats av patentutgångar för flera storsäljande läkemedel under året. Patentutgången på det antidepressiva läkemedlet Seroquel stod för den största intäktsminskningen, men även försäljningen av Atacand, Crestor, Merrem och Nexium påverkade resultatet negativt. 

För ett år sedan meddelade företaget ett stort nedskärningsprogram med uppsägningar av drygt 7 300 anställda. Nu har de flesta av dem, 6 300, lämnat företaget.

På grund av fortsatta patentutgångar och hårdare marknadsförutsättningar räknar Astrazeneca inte med någon förbättring under början av 2013. Men på grund av att effektiviseringar börjat ge resultat och man har många spännande projekt i pipeline är man hoppfull inför framtiden.

– Vårt resultat 2012 återspeglar en period av betydande patentutgångar och tuffa marknadsförutsättningar i världen. Trots de utmaningar vi står inför är jag entusiastisk över våra grundläggande styrkor som kommer att vara viktiga för att ta AstraZeneca tillbaka till tillväxt och uppnå vetenskapligt ledarskap, samtidigt som vi upprätthåller stark finansiell disciplin. Det är min fasta övertygelse att vi har produkterna, vetenskapen, forskningsportföljen och medarbetarna som kan skapa tydligt, långsiktigt värde för patienter och aktieägare, säger Astrazenecas vd Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng