Minskad försäljning av receptfritt

I Norge har försäljningen av OTC-läkemedel sjunkit det senaste halvåret. Mest minskar medel med ibuprofen.

28 aug 2013, kl 08:00
1

Med undantag för rökavvänjningsmedel har försäljningen av receptfria läkemedel som också säljs utanför apotek i Norge minskat det senaste halvåret. Störst var minskningen för ibuprofen visar statistik från norska Folkhelseinstituttet.

Medan försäljningen av paracetamol minskade med två procent jämfört med förra året har försäljningen av ibuprofen minskat med nio procent.

I Sverige är det Apotekens Service som samlar försäljningsstatistiken. Men den är inte klar eftersom några dagligvarukedjor ännu inte kommit in med statistik för första halvåret.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hur blev det med den svenska statistiken? Läste ett tidigare nyhet här att Sveriges farmaceuter vill införa tillståndsprövning för butiker som vill sälja receptfria läkemedel. Den här typen av statistik är ju synnerligen intressant eftersom den kan påverka opinionen i den här frågan. Det verkar ju som om försäljningen av dessa typer av läkemedel är på väg ner i alla fall Norge, och det är kanske troligt att samma trend gäller i Sverige? Tar själv paracetamol (http://www.paracetamol.se/) sedan många år. Detta mot min smärta i höften, men efter det senaste årets larmrapporter om förgiftningar orsakade av receptfria smärtlindrande substanser, bland annat paracetamol, så funderar man på om det inte vore bra att i alla fall begränsa försäljningen av dessa till ett riktigt apotek med kunnig personal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng