Mindre skärpning av lag om djurförsök

Mycket tyder på att EU-kommissionens försöksdjursdirektiv inte kommer att skärpas så mycket som väntat. Parlamentets jordbruksutskott har röstat igenom flera ändringar som tyder på att kraven inte blir hårdare då flera ändringar gjorts i direktivet.

6 apr 2009, kl 11:50
0

Under förra veckan införde EU-parlamentets jordbruksutskott flera ändringar i det försöksdjursdirektiv som kommissionen presenterade i november förra året. Ändringarna innebär mindre skärpningar av den nuvarande lagen än vad som tidigare annonserats. Anledningen är en oro för att en hårdare lagstiftning om försöksdjur skulle få forskningen att flytta till andra länder med sämre kontroll än Europa.

Enligt nätupplagan av tidningen Scrip vill jordbruksutskottet få en bättre balans i direktivet så att det inte hämmar forskningen inom EU, detta efter att industrin riktat kritik mot det ursprungliga förslaget. Utskottet stödde förslaget om att humana primater som är utrotningshotade inte ska få användas för djurförsök. Däremot vände de sig emot att icke-humana primater bara ska få användas för försök då det handlar om livshotande sjukdomar. De menar att ett sådant förbud underminerar möjligheterna att forska på sjukdomar som MS, Alzheimers och vissa typer av cancer.

Utskottet vill också ha en ändring i avsnittet som tar upp vilken grad av smärta som djuren ska tillåtas utstå, lindrig, moderat eller svår. EU-kommissionen ville i sitt förslag att ett djur bara ska få användas flera gånger i ett försök om det inte innebär mer än lindrig smärta. Utskottet vill höja gränsen till moderat. De menar att en alltför hård lagstiftning bara kommer att innebära att ännu fler djur måste användas.

Det nuvarande försöksdjursdirektivet är från 1986 och arbetet med att ta fram ett nytt hade pågått under många år när det i höstas presenterades av kommissionen.  Nästa steg är att det nya förslaget till direktiv går till EU-parlamentet för en första omgång i plenum den 4-5 maj.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng