LIF föreslår sänkt pris på orginalläkemedel efter patentutgång

Sänk priset på orginalläkemedel med 65 procent efter det att patentet
gått ut. Det föreslår Lif  i ett brev till TLV idag. Detta kan leda
till de besparingar på 350 miljoner kronor på TLV aviserat menar Lif.

3 apr 2009, kl 14:13
1

Som svar på den prissättningsmodell som TLV presenterade på torsdagen har Lif lämnat ett förslag på hur en del av besparingarna ska ske. Förslaget innebär att företagen ska sänka priset på orginalläkemedel för vilka patenten gått ut med 65 procent. Detta skulle, menar Lif frigöra omkring 350 miljoner kronor.
-Vi accepterar den modell som TLV föreslår och de besparingar som de vill göra, de är rimliga. Vi har tagit fram en mer detaljerad modell för hur det här ska till. Att sänka priset på läkemedel som har generisk konkurrens är en rimlig väg att gå, säger Anders Blanck vice vd i Lif.

Lif föreslår i den rapport de tagit fram att i de fall det finns utbytbara generika efter en patentutgång ska priset sänkas med 65 procent utifrån det pris som gällde 12 månader innan patentets utgång. För läkemedel där patentet gått ut före den 1 oktober 2002 föreslår de att utgångspriset är det pris som gällde 1 september 2001 eller annat väldokumenterat pris.

Priset på originalläkemedlet ska dock inte bli lägre än det lägsta generikapriset i utbytesgruppen skriver Lif.
-Självklart finns det vissa svårigheter med den här modellen som vi måste arbeta för att lösa. Om priserna blir allt för låga kan det finnas risk att aktörer försvinner och att patienter inte får tillgång till de läkemedel de behöver men sådant får vi titta på, säger Anders Blanck.

En möjlig konsekvens som Lif tar upp i rapporten är risken att vissa orginalläkemedel inte kommer att ingå i förmånen och därför inte heller vara utbytbara. Något som innebär att den 65 procentiga sänkningen inte skulle gälla dessa.
-Det kan få konsekvenser för patienterna och det är viktigt att TLV, läkemedelsföretagen och landstingen analyserar vilka behov som finns för patienterna så att de inte drabbas, säger Anders Blanck.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Att LIF, 24h efter TLVs offentliggörande av den nya apoteksmarginalen, kan komma med så EXAKTA belopp tyder på en insider info. Har kanske IMS agerat dubbelagent…?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng