Mindre antibiotika med snabbtest

Snabba tester för eventuella bakteriella infektioner minskar förskrivningen av antibiotika enligt en översikt gjord av Cochraneinstitutet.

10 nov 2014, kl 10:39
0

De flesta patienter som kommer till allmänläkare på grund av akuta luftvägsinfektioner har fått en virusinfektion, något antibiotika inte botar.

Men eftersom läkarna inte har något test som kan ge ett snabbt svar på plats om infektionen beror på virus eller bakterier förskrivs det ut en hel del antibiotika i onödan. En förskrivning som bidrar till resistensutvecklingen.Forskare vid det oberoende Cochranenstitutet analyserade ett antal randomiserade studier där man använt ett C-reaktivt proteintest till stöd för att besluta om antibiotikaförskrivning eller inte. Testet som kan göras på plats hos doktorn tar bara några minuter och kan enligt Cochrane-forskarna effektivt utesluta allvarlig bakterieinfektion.

Forskarna fann sex studier med 3284 främst vuxna patienter. Av de 1685 patienter som testats hade 631 ordinerats antibiotika, medan antalet bland de 1599 som inte testats var 785. Antibiotikaanvändningen var 22 procent lägre bland patienterna som testats. Men forskarna påpekar att resultatet från de olika studierna varierade kraftigt, vilket kan bero på hur de konstruerats.
Däremot såg man ingen skillnad mellan de behandlade och obehandlade när det gällde hur lång tid det tog för patienterna att återhämta sig efter infektionen.

Forskaren Rune Aabenhus säger i en kommentar att studien tyder på att användningen av testet skulle kunna minska den onödiga förskrivningen av antibiotika. Forskarna drar också slutsatsen att testet är säkert även om man i en av de sex studierna fann att patienter i högre grad lagts in på sjukhus vid en senare tidpunkt.
Rune Aabenhus menar att det kan vara en tillfällighet, det var en liten studie, samtidigt som det är en påminnelse om att allmänläkare behöver vara försiktiga med hur de använder testet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng